София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жиру и Мбапе пишат история за Франция

Единият стана №1 по попадения за "петлите", другият надмина Пеле

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Настоящият световен шампион Франция победи Полша с 3:1 в 1/8-финал от Мондиала в Катар и в следващата фаза ще се изправи срещу Англия или Сенегал, които излизат на терена от 21:00 часа тази вечер.

Оливие Жиру стана голмайстор номер 1 на "петлите" за всички времена с 52 гола, изпреварвайки Тиери Анри. Килиан Мбапе пък надмина Пеле с деветия си гол на световни финали (Краля на футбола има 7), преди да е навършил 24 години.

Срещата започна по-добре за французите, които на два пъти стреляха опасно към вратата на Войчех Шчесни, но Рафаел Варан, Орелиен Чуамени и Усман Дембеле не успяха да открият резултата. Поляците показаха зъби в 21-ата минута със силен удар на Роберт Левандовски, но покрай гредата.

Най-сериозно положение от началото на двубоя дойде в 29-ата минута, когато Дембеле подаде на Жиру, но той не успя да се разпише на празна врата. Последва и пропуск на Мбапе в 35-ата, за да се стигне до най-чистото положение за Полша две минути по-късно.

Пьотр Желински отправи силен удар, но Лорис спаси, а отбраната на Франция блокира последвалите два опита за добавка на полски футболисти.

Минута преди края на редовното време Оливие Жиру влезе в историята като голмайстор номер 1 на френския тим с 52-ия си гол за "петлите". Той завърши многоходова акция и изведе Франция напред в резултата 1:0.

 

Втората част започна с натиск на Франция, а красиво попадение на Оливие Жиру в 58-ата минута не бе зачетено заради нарушение срещу полския вратар секунди по-рано.

Четвърт час преди края Франция избухна с контраатака, Жури намери Дембеле, той пусна топката към Мбепе, който я насочи неспасяемо в горния десен ъгъл (2:0). Попадението го изстреля на върха при голмайсторите на Мондиала и го постави пред Пеле с най-много голове - 8 на световни първенства преди да е навършил 24 години.

Мбапе вкара още един гол в мача в 90-ата минута след пас на Маркус Тюрам за 3:0.

В продължението Полша получи дузпа за игра с ръка на френски бранител. Роберт Левандовски пропусна от бялата точка, но изпълни отново заради навлезли в