София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

100 фирми са взели 90 % от кредитите в КТБ

По-голямата част са свързани с Пеевски и Цветан Василев

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Едва 100 компании - кредитополучатели на КТБ, правят 90% от целия кредитен портфейл на банката. По-голямата част от тях са свързани с бившия тадем "Василев - Пеевски". Общата сума на раздадените кредити надвишава бюджета на България за образование или здравеопазване и голяма част от тези пари са инвестирани в активи, от които вече не може да има възвращаемост.

Това показва задълбочен анализ по проекта "КТБ - какво се случи?" (ktbfiles.com) на Центъра за либерални стратегии, програма "Достъп до информация" и асоциация "Прозрачност без граници". Наскоро те показаха засекретен документ, от който личи, че ситуацията в КТБ далеч преди момента на затварянето ѝ е била известна на регулатора в лицето на управление "Банков надзор" на БНБ.

Сега проектът подготвя досиета на 100-те най-големи дружества, получили кредит от фалиралата КТБ в опит да отговори с каква цел е създадено, какви пари са минавали през него и докъде са стигнали.

На сайта на проекта са публикувани досиетата на първите десет компании от стоте най-големи, свързани с КТБ - "Партнер лизинг" АД, "Глас индъстри" АД, "Нафтекс петрол" ЕООД, "Алфа кепитъл" АД, "Родина пропъртис" ЕАД, "Интегрирани пътни системи" АД, "Дунарит" АД, "Инфраструктурна компания" АД, "Болкан глас" АД и "Евробилд 2003" ЕООД.

Между тях са дружества, използвани да се финансира новата печатница за медиите на Делян Пеевски, придобиването и инвестициите в Сръбската фабрика за стъкло, покупката на "Петрол", както и кредити за дружества, за които има данни, че са служели за разпределение по различни направления – включително и за увеличения на капитала на самата КТБ.