София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

150 ДЪРЖАВИ ЩЕ УЧАСТВАТ В БОРБАТА С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

ТЕ СЕ СЪБРАХА НА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В ПАРИЖ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 150 държави участват в Световната конференцията на ООН за борба с климатичните промени, която се проведе във френската столица. Световни лидери, като американският президент Барак Обама и президентът на Китай Си Дзинпин, присъстваха на преговорите. Глобалният форум ще работи от 30 до 11 декември. Основната му цел е да бъдат договорени мерки за намаляване на емисиите на парниковите газове и да се намали индустриалната зависимост от изкопаемите горива.

Френски експерти апелират, че ако не бъдат взети спешни мерки, към края на века средната темепратура на Земята ще се учеличи с 5 градуса по Целзий, а равнището на световния океан ще прибави 1 метър.
Повечето страни с развита продукция, като Китай и Индия, се смятат за отговорни за 90% от вредните газове, които причиняват глобално затопляне.
Стотици хиляди активисти се събраха в навечерието на срещата, за да изразят своето недоволство от индустриалното влияние върху климатичните промени, което доведо до ареста на близо 200 протестиращи. Проблема отрази и Папа Франциск. Той изтъкна използването на по-екологогични енергиини източни, като начин за намаляване на парниковите газове.
Руският президент Владимир Путин пък отказа да се срещне с президентът на Турция Реджеп Ердоган на международната конференция. От Кремъл обявиха, че среща с турския глава не може да има. Причината е конфликтът между двете страни, който започна със свалянето на руския самолет СУ-24 от турски военни ракети. Ердоган поиска среща лице в лице с руския президент, която да бъде проведена по време на Световната конференция, но Москва отказа категорично.