София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АДВОКАТИ ПИШАТ МОТИВИТЕ ЗА СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ?

ЯНЕ ЯНЕВ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Адвокатски кантори пишат мотивите на съдии, каза юристът на РЗС Емил Василев, на извънредна пресконференция, дадена от Яне Янев. Заявлението беше направено заради съобщение на пресцентъра на БСП, че лидерът на РЗС е осъден за клевета от Румен Овчаров, защото бил наречен „част от престъпна група и част от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода”.

Адвокат Василев обясни, че имал информация как съдии с възможности плащали на кантори да им пишат мотивите, и че това е вероятна причина за фалшифициране на подписите под решението на съда. Той предостави на журналистите графологична експертиза, доказваща, че подписът на съдията под мотивите по съдебното дело и този под присъдата не са идентични помежду си и не са положени от едно и също лице, т. е. поне единият от тях не принадлежи на съдия Силвия Цепова.

Янев и Василев подчертаха, че не обвиняват Цепова във фалшификация, но коментираха, че няма как да не е знаела за тази измама. Във връзка с този скандален документ Политическият съвет на РЗС е взел решение да сезира Главния прокурор на страната за извършено престъпление срещу правосъдието. Според тях без преувеличение може да се говори за най-големия скандал в съдебната власт от четвърт век насам.