София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ ЗАТВАРЯТ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

МВНР СЪВЕТВА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ ДА НОСЯТ ЕВРО В БРОЙ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Банките в Гърция няма да работят до 6 юли. Това реши правителството на страната след като приключи заседанието на Съвета по финансовата стабилност.

Правителството в Атина гарантира сигурността на банковите депозити, заплатите и пенсиите на гражданите, заяви късно снощи премиерът Алексис Ципрас.
Тегленето на пари от банкоматите ще бъде ограничено до 60 евро на ден. Това няма да важи за чуждестранните туристи в страната, предаде агенция Ройтерс.
Гърция успокои хората, че по време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период.
Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени около 600 милиона евро.
Вчера Европейската централна бнка проведе спешно съвещание, след като парламентът в Гърция прие провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5-ти юли.
ЕЦБ заяви, че за момента запазва на сегашното ниво спешните заеми, които са отпускани на банките в страната и оставят отворена вратата за политическо решение в последния момент, за да се избегне финансовият хаос в Гърция.
Европейският съюз също ще направи всичко възможно, за да предотврати риска от икономически сътресения, след като кредиторите отказаха да продължат спасителния план, заяви министърът на финансите Волфганг Шойбле.
От МВнР предупредиха българските граждани, които ще пътуват до Гърция да си носят достатъчно пари в брой, защото банковите услуги, обработката на кредитни карти и обслужването на банкоматите в страната могат да бъдат ограничени за неопределен период от време.