София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БИЛЕТЪТ ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ ЩЕ СТРУВА 1,50 ЛВ?

ОБЩИНИТЕ ОБМИСЛЯТ ПОКАЧВАНЕ В ЦЕНИТЕ НА ТАКСАТА ЗА ПЪТУВАНЕ

8 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

В някои от големите градове в страната се обмислят нови цени на билетите за градския транспорт. Общините правят последни изчисления дали да скочи таксата за пътуване. Очаква се някои от тях да се вслушат в желанието на премиера да вдигнат местните такси.
Цената на билета в големите градове е 1 лев. Най-евтин е във Велико Търново - 80 стотинки и в Благоевград – 70 стотинки. Промяна в цената се очаква в София и Бургас. Столичани са заплашени да плащат сумата от 1,50 за един билет.
Вече е сигурно, че от следващата пролет таксуването за столичани в градския транспорт ще става електронно. С новите правила цената на билетчето ще се определя от броя спирки или от времето, за което пътуваме. Още през април бургазлии ще се таксуват електронно в градския транспорт. Морският град ще бъде разделен на зони и за по-дълги разстояния ще се плаща повече. Във Варна, Благоевград, Стара Загора и Пловдив не се очакват повишавания на цените. Русенци ще пътуват с билетче на стойност 1 лев, но ще могат да ползват няколко автобуса в рамките на час.