София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

БИЗНЕСЪТ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

ИМА ДЕФИЦИТ ЗА 190 ПРОФЕСИИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бизнесът не проявява интерес към дуалното обучение, а педагозите са скептични. Има дефицит за над 190 професии, които чрез спешни промени в нормативната уредба трябва да бъдат защитени от държавата. Това казаха от БСК, като представиха резултатите от проведено анкетно проучване съвместно с Националния център за оценка на компетенциите. Общата стойност на проекта е почти 10 млн. лева, като изпълнител е Българската стопанска камара, а партньори са двата големи синдиката КНСБ и „Подкрепа“.

В проекта са участвали като представители на бизнеса 207 работодатели, над 400 мениджъри и 120 професионални гимназии от 11 области в България, както и 17 университета. Обучените кадри са 2700, консултирани са над 1450, извършени са над 120 секторни и 46 анкетни проучвания. Изводите резюмира директорът на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов. Според него, педагозите, които са участвали в проучването са скептични към тази форма на обучение, като 2/3 от тях сочат като причина липсата на интерес от страна на бизнеса.

Открояват се почти 200 дефицитни професии и длъжности – монтьори, техници, кадри за металургията, търговията и туризма. Според данните от проучването всеки втори работодател твърди, че на младите липсват основни умения, но според резултатите от допитването едва 20% от работодателите са информирани за дуалното образование. Според Томчо Томов до една година при добра информационна и комуникационна стратегия това обучение може да стартира в поне 500 предприятия и 600 професии.