София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Борисов иска от Чехия документи по сделка за ЧЕЗ

Премиерът Бабиш ще съдейства на българските власти

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Продажбата на ЧЕЗ България е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Това е казал премиерът на Чехия Андерей Бабиш в телефонен разговор с българския министър-председател Бойко Борисов. Бабиш е обяснил, че Надзорният съвет на дружеството го е уверил, че са извършени проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.

Борисов се свърза с чешкия си колега с искането да му бъде предоставена информация, с която правителството на Чехия разполага по сделката за продажбата на най-голямото ЕРП у нас.

Андрей Бабиш изрази готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките. Борисов съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.