София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Борисов получи почетен знак „Шофар“

Той присъства на церемония за годишнината от спасяването на евреите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Организацията на евреите в България „Шалом“ връчи на българското правителство своя почетен знак „Шофар“ за принос в развитието на българското общество, културата, науката и дейности, популяризиращи уважението, толерантността и разбирателството, позитивно представящи страната ни. Това стана снощи на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза по време на церемонията в синагогата премиерът Бойко Борисов.

Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите, каза още той и подчерта подвига на българския народ, който е спасил над 48 000 евреи.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза Борисов.

Той посочи, че това е един много силен исторически момент, който съвременните политици трябва да помнят.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.