София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

България нямат контакт със задържаните си граждани в Одрин

Те са смачкани в затвора, смята Георги Димов

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Знаем имената на тримата задържани българи в Турция. Но нямаме контакт с тях”, заяви пред Нова телевизия посланикът ни там Надежда Нейнски. Тя посочи, че случаят е много специфичен и заради извънредното положение българската страна е много ограничена.

Според бившия генерален консул в Одрин, Георги Димов, българите са смачкани в затвора и „ще си признаят дори неща, които не са направили“.

Припомняме, че властите в Одрин задържаха трима български граждани, по подозрения, че са  свързани с терористичната организация на Фетулах Гюлен. Подозренията върху тях са, че са помагали на гюленисти да избягат от страната. „Настъпихме гюленистка мина и нашите български граждани ще бъдат съдени“, заяви Димов.

Фетуллах Гюлен е сочен за организатор на опита за преврат в Турция през миналата година. Арестувани са и шестима турски граждани, сред които и дете. След неуспешния пуч в страната бяха предприети масови чистки и арести.

„Допреди година и половина Турция беше длъжна да ни уведоми до 48 часа за арестувани български граждани. Сега този срок е удължен на 10 дни. Точно поради тази причина в момента предполагам, че задържаните българи нямат адвокат“, заяви Георги Димов. Той обаче подчерта, че поради въведеното извънредно положение в Турция, консулството ни няма как да осигури защита на задържаните българи. 

Петимата от задържаните са изправени веднага пред съда и той е постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето е предадено на роднини.

След това са задържани тримата български граждани. При обиска у тях е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България. В момента тримата българи се намират в затвор в Одрин. Повдигнато им е обвинение за нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация.