София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българинът иска социални придобивки и ниски данъци

Големият процент от сънародниците ни не приемат различните от тях

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Институтът за дясна политика представи свое изследване на тема „Ценностните нагласи на българите“. В него той изследва нагласите ни към различните от нас – роми, бежанци, хора с нетрадиционна сексуална ориентация и други.
В проведеното допитване са участвали 1004 души като въпросите към тях са задавани лице в лице. Основната ценност за българина, от така направеното проучване, се оказва, че е семейството, следвана веднага от мира и човешките права.
Относно отношението ни към държавата и това, което искаме да получим от нея- 91% заявяват, че са безплатно образование, същият е процентът и на желаещите безплатно здравеопазване, а 86% искат да им се осигури работа. В същото време обаче 80% от анкетираните настояват да има по-ниски данъци.
Това го доказват и цифрите. Само 17% от интервюираните подкрепят идеята за сключване на брак между хора от различен различен пол, пак толкова е одобрението за осиновяването на деца от еднополови двойки. Едва 10% процента от сънародниците ни пък са съгласни държавата ни да приема още бежанци като масово се поставя знак на равенство между тях и икономическите имигранти. Отношението към ромите също е лошо, показва изследването. 
Лошо е отношението и към богатите хора у нас, сочи още проучването, като 68% от анкетираните са на мнение, че те са натрупали по нечестен начин парите си, а 69% смятат, че успехът у нас е възможен само ако имаш солидни връзки.