София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕРВЕН КОД ЗА ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ

Екстремни условия и риск от щети на територията на цялата страна

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В цяла България са обявени кодове за опасни метеорологични явления поради влошеното време.
В областите Смолян и Кърджали е обявен най-високият по степен код за опасни метеорологични явления - червен. В двата района се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Дебелината на новообразувалата се снежната покривка ще достигне около и над 30 см. Ще бъде ветровито, с умерен до силен вятър от североизток. Ще има условия за виелици и навявания.
За Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска област е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг. В Хасковско количеството валеж от сняг ще достигне до 70 л/кв.м. и ще има условия за виелици и навявания. За останалите три области валежите също ще са значителни, до 60 л/кв.м в планинския пояс. В равнинните части на Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска област очакваните валежни количества от дъжд и сняг са 30-40 л/кв.м.
Потенциално опасно време и жълт код е обявен в дванайсет области на Западна и Северна България. Това са Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. Там също се очакват интензивни снеговалежи с образуване на снежна покривка. Сумарните валежни количества ще са около 20-30 л/кв. м.
В 10 области на Северна и Източна България също е обявен жълт код, за валежи от дъжд и сняг. Кодът е в сила за областите Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Силистренска, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска. В тях се очакват валежи от 25-35 л/кв. м, като до вечерта дъждът и там ще премине в сняг.Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.
В събота валежите ще отслабнат, дъждът почти навсякъде ще премине в сняг. Очакват се валежни количества - между 10 и 20 л/кв.м.
В резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, ще има повишения на нивата на реките в страната.
Към момента нормалното движение на транспорта по републиканската пътна мрежа се осигурява от 500 снегопочистващи машини. За почистването и опесъчаването на столицата се грижат 133 снегорина.
Поради усложненото време са наложени ограничения за движението на товарни автомобили.