София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Депутати от БСП се срещнаха с протестиращите метеоролози

Червените намират протеста за основателен

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Народните представители от Комисията по земеделието от ПГ на „БСП за България“ се срещнаха с протестиращите пред сградата на БАН служители на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

„Протестът на служителите на НИМХ е напълно основателен, тъй като те се нуждаят от средства, за да могат да работят нормално, с нова техника и да получават адекватни заплати“. Това каза народният представител ПГ на „БСП за България“ Румен Георгиев след среща с протестиращите пред парламента. Той припомни, че миналата седмица е задал  въпрос на министъра на земеделието Румен Порожанов, с който иска отпускане на 400 хил. лв. за НИМХ към БАН, тъй като голяма част от информацията, която институтът изготвя, се ползва от  министерството. „Тези хора работят 365 дни в годината, 24 часа в денонощието и е логично техният труд да се заплаща адекватно“, коментира Румен Георгиев.  Той уточни, че министерството отделя средства за работата на института от 1990 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. Георгиев допълни, че  това са специалисти, които с тази заплата в БАН не могат да бъдат задържани. „Парламентът отпусна 15 000 000 лв. допълнително на БАН, до НИМХ са стигнали едва 100 хил. лв. от поисканите от тях  1 145 000 лв. Учудващо е, че министерството няма интерес да финансира работата на метеоролозите, то трябваше веднага да реагира  и да отпусне средствата, които институтът поиска от министъра още през октомври 2017 г.“, коментира Румен Георгиев. Той обяви, че следващата седмица, заедно с ръководството на НИМХ, ще поиска среща с министър Порожанов, за да бъде договорено отпускането на 400 000 лв. за института.