Гледай
на живо

Диана Ковачева от Хасково: Вече ни викат малкия Чернобил

Граждански комитет ще съди България в Страсбург

Диана Ковачева от Хасково: Вече ни викат малкия Чернобил Граждански комитет от Хасково ще подготви колективен иск до съда в Страсбург заради наличието на ура... thumbnail text

Граждански комитет от Хасково ще подготви колективен иск до съда в Страсбург заради наличието на уран във водата в града. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ председателката на комитета Диана Ковачева.

Тя каза още, че наличието на уран е било крито дълго време заради президентските и парламентарните избори, а сега градът е заплашен от воден режим след спирането на две помпени станции.

„Вече ни викат малкия Чернобил“, разказа Диана Ковачева, правейки аналогия с укритата информация по време на експлозията в съветската атомна централа през 1986, когато комунистическият режим скри, че има опасност за здравето на хората. Според нея тогавашната радиация е довела до скок в онкологичните заболявания и сега може да стане същото.

Президентът Радев, който посети Хасково, също сравни случая с Чернобилската трагедия.

Диана Ковачева добави, че водата, която се доставя с водоноски, също е некачествена и хората се страхуват да пият от нея.