София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Двама арестувани за подготовка на убийството на Андрей Карлов

Карлов беше убит на 19 декември в Анкара

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Съдът в Анкара задържа двама души във връзка с убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция, съобщава Анадолската агенция.
Карлов беше убит на 19 декември по време на откриването на фотоизложба в Анкара. Посланикът беше убит от младия полицай Мевлют Алтънташ, който впоследствие беше елиминиран от местните сили за сигурност. Руското външно министерство окачестви инцидента като терористичен акт.
В сряда турски следователи разпитаха няколко, заподозрени за престъплението. След проведен разпит съдът реши да арестува полицая Серджан Башар и предприемача Енес Асим Силин. Те са били изпратени в затвора "Синджан".
Според докладите на агенцията, отнасящи се до разследването, Башар е организатор, активист на опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и е отговарял за организацията на привържениците сред студентите на полицейска школа в Измир, където е учил и убиецът на руския посланик. В допълнение, Башар е собственик на къща в кв. “Деметевлер“ в турската столица, където е живял Алтънташ.