София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС и Турция ще обсъдят ключови въпроси

Срещата в Брюксел ще е на министерско равнище

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ЕС и Турция ще проведат среща в Брюксел на министерско равнище, за да обсъдят общата ситуация и да опитат на понижат напрежението, след задържаните в Турция представители на академичните среди, журналистите и опозиционните политици.

Участие в заседанието ще вземат председателят на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят по съседска политика и преговори по разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и турският министър по европейските въпроси Омер Челик.

По въпроса за очакванията си от срещата Хан коментира, че му се иска продължаване на диалога на високо равнище, по въпросите за енергетика, миграция и борба с тероризма, както и нарастващото напрежение в отношенията.

Еврокомисарят предупреди, че преговорите с Турция ще бъдат сурови. По думите на Хан, последния му разговор с Чавушоглу „се чувал от съседната стая“. „Не се стремим към това, но сме хора, няма как да избегнем емоционалните реакции“, заяви еврокомисарят.