София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ЕС няма да се намесва в каталунската криза

Дори няма да го обсъждаме, отсече Доналд Туск преди срещата на върха

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз няма да се намесва по никакъв начин в кризата в Испания, свързана с опита на Каталуния да се отдели. Това заяви председателят на Европейската комисия Доналд Туск. „Европа няма намерение да се намесва, но истината е, че всички страни са обезпокоени от случващото в Каталуния“, заяви Туск в Брюксел, където днес започва среща на лидерите на страните от Европейския съюз. „Нашата позиция е ясна – никакво място нямаме за посредничество, инициативи или международни действия от страна на институциите на Европа за справяне с тази ситуация“, добави Туск. Той подчерта, че кризата в Каталуния дори не е включена за обсъждане в дневния ред на срещата в Брюксел.

По-рано през месеца председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че европейските страни не са съгласни да признаят независимостта на Каталуния.