София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Фандъкова разпореди наблюдение на язовирите

Извършва се контролно изпускане на някои водоеми

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Във връзка с повишение на температурите и снеготопенето кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да се извършва наблюдение на състоянието на реките и нивата на общинските язовири на територията на Столична община.

Кметът на столицата възложи също районните кметове да осигурят наблюдение на критични места, дерета и речни корита в съответните райони, съобщиха от Столична община.

Контролира се също нивото и проходимостта на дъждоприемните шахти по уличната мрежа.

Четири екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” извършиха наблюдение на място на общинските язовири и реагират на сигнали.

Към момента речните корита са с нормална проводимост.

Извършва се и контролирано изпускане на водни количества през основните изпускатели на язовирите „Иваняне”, "Мърчаево", "Суходол" и „Мрамор”. Извършва се наблюдение на водните нива в язовирите и се осигуряват необходимите свободни обеми. Проверяват се и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.