София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грози ни наказание от Брюксел заради мръсния въздух

Предвижда се изготвянето на нов документ, който предлага нови екостандарти в Европа

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Заради повишените нива на въглероден диоксид във въздуха до месец България трябва да ограничи използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

В случай, че не го направим, Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово, предава БНТ.

Заради готвените нови екологични правила в Европа ни очакват много нови неприятности.

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 година, заради повишените екоизсиквания, които Брюксел планира да приеме до края на април. Това съобщи зам. министъра на енергетиката Константин Делисивков на среща, организирана от синдикатите в петък. Общо 7 страни, сред които България, Полша и Италия, се обединиха срещу приемането на документа, който предлага новите евростандарти в Европа.

В момента 50 % от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите, ако се стигне до закриване на централите , без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите документи лобиска схема.

„От нас в моемнта се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал на този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде“, заяви Димитър Манолов , президент на КТ „Подкрепа“.

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

„Ние сме били гарант за енергийна сигурност на държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни и финансови проблеми. Тук обаче трябва да ни помогнете“, заяви Димитър Чолаков , зам. изпълнителен директор на Мини „Марица изток“.

В случай, че Брюксел не се съгласи с исканията и новите екостандарти бъдат приети, България ще бъде принудена да или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете , което ще увеличи цената на тока за бита, или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 година.