София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Иран: Оттеглянето на САЩ от ядрената сделка може да има неприятни последици

Иранският външен министър пристигна в Ню Йорк

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Решението на САЩ да се оттеглят от Съвместния всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран може да има изключително неприятни последици, ако бъде прието. Това каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в четвъртък след пристигането си в Ню Йорк, за да присъства на среща на Общото събрание на ООН, предаде ТАСС.

"Действията, които Ислямската република ще предприеме, и реакцията на международната общност, без съмнение ще бъде изключително неприятна за американците", цитира IRNA министърът .

Ръководителят на отдела за външна политика също подчерта, че условията на сделката не са обект на дискусия и промяна. Неправилните акции на САЩ могат да създадат опасна ситуация в региона, особено в Сирия, добави Зариф.

През юли 2015 г. в Иран пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях план предвижда премахването на санкциите, наложени от ООН, Съединените щати и ЕС върху Иран поради ядрената му програма, в замяна на задълженията на Техеран да ограничи ядрените дейности и да ги постави под международния контрол. През януари 2016 г. бе обявено, че сделката е започнала.

На 12 януари тази година президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще спрат да участват в плана, освен ако не бъде променен. Американският лидер припомни, че той отново разшири отмяната на санкциите срещу Иран, но той каза, че това е направено "само с цел сключване на споразумение с европейски съюзници, за да се коригират ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка".