София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Страните по ядрената сделка подкрепят Иран

Страните ще "защитават компаниите от извънтериториалния ефект на санкциите на САЩ"

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министрите на външните работи на Иран и петте международните посредници (Русия, Китай, Великобритания, Германия и Франция), които все още остават свързани със Съвместния всеобхватен план за действие, демонстрираха желанието на страните да се противопоставят на натиска на САЩ изразиха ангажираност с иранската ядрена сделка. Те подкрепиха желанието на Иран да изнася нефт и газ, въпреки, че САЩ заплашиха да наложат санкции. Освен това страните се договориха да поддържат и развиват широки икономически отношения с Иран, както и да поддържат ефективни финансови канали с тази страна.

Това бяха първите преговори по сделката след като президентът Доналд Тръмп обяви оттеглянето на Вашингтон от Свъместния всеобхватен план за действие, който ограничава ядрената програма на Техеран в замяна на прекратяването на съответните санкции на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации и едностранното ограничение, наложено от САЩ и ЕС.  

На свой ред лидерите на Великобритания, Германия и Франция Тереза ​​Мей, Ангела Меркел и Еманюел Макрон призоваха всички кандидати да продължат да следват ядрената сделка.  Руският външен министър Сергей Лавров нарече оттеглянето на САЩ от сделката нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отбеляза, че Москва ще се стреми да запази договора, независимо от плановете на Вашингтон за подновяване на режима на санкции срещу Техеран.

Според становището на министъра на външните работи на Германия, Хайко Маас, ядреното споразумение с Иран прави Европа и нейното обкръжение по-сигурно. "Затова ние работим с Франция, Великобритания, Китай, Русия и Иран за защита на споразумението", каза министърът каза преди преговорите във Виена.

От своя страна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че до ноември трябва да бъде разработен многостранен отговор на санкциите на САЩ срещу Иран и предприятията, които търгуват с него.

Той също така подчерта, че политиката, водена от САЩ, следва "разрушителна логика, когато всеки е за себе си". "Утре, САЩ ще страдат от това", предупреди министърът.

Участниците в срещата на министрите във Виена изразиха увереност, че икономическото сътрудничество ще запази споразумението за иранската ядрена прогарама и ще развие икономически връзки с Техеран, както  и ще поддържа ефективни финансови канали с него. Министрите също така обявиха намерението на своите държави да насърчават по-нататъшни инвестиции в Иран, за да се осигури взаимодействие между частния и публичния сектор на икономиката, включително чрез бизнес съвети.

В изявлението след срещата във Виена се подчертава , че ЕС е в процес на актуализиране на правилата за блокиране, които обявяват американските санкции на територията на Общността за правно нищожни. "ЕС също така разширява мандата на Европейската инвестиционна банка за външно кредитиране, така че да се разпространява в Иран", се казва в документа.

След като САЩ се изтеглят от иранската ядрена сделка, Обединеното кралство ще заеме своето място като съпредседател на работната група за модернизация на реактора в Арак. Участниците във виенската среща "приветстваха непрекъснатия напредък в модернизацията на изследователския реактор в Арак и отбелязаха със задоволство, че Обединеното кралство ще поеме функциите на съпредседател на работната група за Арак", се казва в окончателното изявление.  

Доклад на МААЕ, изнесен пред министрите в петък, е потвърдил, че Техеран продължава да спазва задълженията си по Свъместния всеобхватен план на действие.

След срещата във Виена, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви пред репортери, че Иран е потвърдил намерението си да не напуска ядрената сделка. Според Лавров, иранският външен министър Мохамед Зариф е заявил, че "едностранния ход на САЩ с напускана на споразумението“ давал право на Техеран също да го направи, „но Иран  няма да го използва".  "Мисля, че това е отговорна позиция", каза руският външен министър.

Основните резултати от срещата и позицията на Иран бяха очертани накратко от самия Мохамед Зариф. "Основните резултати от днешното заседание по ядрената сделка са: Първо - всички са ангажирани с осигуряването на предимствата на Иран: САЩ са изолирани,  второно - движение в правилната посока по конкретни стъпки за навременното изпълнение на ангажиментите и трето - Иран потвърди правото си да реагира на нарушения на САЩ, ако коригиращите мерки са  недостатъчен", написа той на своята Twitter страница.