Гледай
на живо

Иво Христов: Целта на Америка е да не допусне интеграция между Германия и Русия

Основното противоречие в ЕС е между транснационалния характер на капитала и националната организация на държавите, смята политологът

Иво Христов: Целта на Америка е да не допусне интеграция между Германия и Русия Основното противоречие в Европейския съюз е между транснационалния характер на капитала и национална... thumbnail text

Основното противоречие в Европейския съюз е между транснационалния характер на капитала и националната организация на европейските общества. Това каза доцент Иво Христов по време на дискусията „Ще се разпадне ли Европейският съюз“, организирана от БАН, Софийския университет и Атлантическия клуб.

Друго важно противоречие е между ядрото на ЕС и периферията, каза Христов и попита какво е общото между Финландия и България примерно. Единственото общо нещо между Елхово и Нюкасъл, които иначе са заедно в ЕС, е, че Елхово се изнесе да работи в Нюкасъл, допълни политологът.

Активното мероприятие Арабска пролет, последвано от бежанска вълна и кризата в Украйна имаше цел да не допусне кошмара на евроатлантическите политици – функционална интеграция между Русия и Германия, която с Китай зад гърба директно поставя въпроса какво прави Америка в Евразия, каза още доцент Христов.  

 

Цялото изказване можете да видите и чуете в прикаченото видео.