София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Канадският външен министър: С бойкота на Русия наказваме само себе си

Според Стефан Дион Канада трябва да възобнови диалога с Москва

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Канадският външен министър Стефан Дион намекна за промяна в отношенията с Русия, съобщава CBC. Дион каза, че Канада няма да се обърне против принципите, но ще следва по-прагматична политика.

„Разривът с Русия не носи нищо добро нито за канадците, нито за руснаците и украинците, нито за глобалната сигурност. Канада трябва да престане да бъде фактически единствената страна, която бойкотира Русия, тъй като по този начин наказваме единствено себе си“, каза министърът.

Той поясни, че при предходното правителство Канада е отказвала да участва в каквито и да е международни форуми, ако на тях присъства Русия.

Според Дион тази политика намалява ролята на Канада в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в Международната атомна агенция и в прегоровите за риболова, където се обсъждат важни за Отава въпроси.

Сион обаче потвърди, че Канада продължава да се обявява против руската подкрепа за сепаритистите в Източна Украйна и анексията на Крим. Той добави, че тази позиция не изключва възстановяването на дипломатическия диалог с Москва, с който да се помогне на Украйна, Европа и да се стабилизира ситуацията.

Това ще позволи на Канада да обсъди с Русия важни за нея въпроси, като например този за Арктика, каза министърът.

Според него ограничаването на контактите с Русия е отслабила възможностите на Канада да влияе на мирните преговори за Сирия.