София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Каракачанов чака оферти от Русия за ремонт на „МиГ“-овете

Самолетите можело да летят още няколко години

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов очаква през ноември оферта от руската самолетна компания (РСК) "МиГ" за ремонт на българските изтребители МиГ-29. Става въпрос за 15 самолета, които според Каракачанов трябва да бъдат ремонтирани, за да могат да летят до 2020-2030 г.

"Аз смятам и това потвърдих и вчера, и днес, е че ремонтът трябва да се осъществи с пряко договаряне между Министерство на отбраната и РСК "МиГ" без посредници, за да спестим разходи на данъкоплатеца", заяви Каракачанов.

Според него ремонтът можело да стане в българския завод "Авионамс", но трябвало работна група да види дали е възможно това.

Каракачанов каза още, че от решението на парламента ще зависи дали ще започнат нови преговори за закупуване на изтребител само с тримата участници в процедурата или обхватът ще бъде разширен и ще се преговаря и със страни извън Европейския съюз и НАТО.