София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Китай е против санкциите срещу Русия

Страната е „за“ диалога между държавите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Китай се противопоставя на едностранните санкциите срещу Русия, КНДР и Иран,предприети от САЩ и от други страни, се казва в съобщение на китайското външно министерство.

"Китайската страна винаги е заставала против приемането на едностранни санкции, считаме че регулирането на разногласията, възникващи между различни страни, трябва да се реализират на основата на взаимно уважение, по пътя на равноправния диалог“, се казва в изявлението.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приетия от конгреса нов законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР.

Конгреса даде достатъчно гласове, с които да преодолеят възможното вето на президента и държавният глава беше принуден да подпише законопроекта.

Пресслужбата на Белия дом публикува две изявления, в които президентът критикува документа и обяснява защо го е подписал.