София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОЙ ЩЕ ЗАПЪЛНИ ДУПКАТА ЗА МИЛИАРДИ В КТБ?

У НАС ИМА МЕДИЕН МОНОПОЛ ОТ СТРАНА НА ПЕЕВСКИ

9 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Дупка в размер на 5 млр. или 4 млр. в КТБ няма. Това заяви журналистът Иван Бакалов в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. БНБ преди дни обяви, че няма подобно нещо. Истината е някъде по средата. Има конкретни длъжници на банката с такива невъзвръщаеми кредити. Подобен е случаят с една изба в покрайнините на София. Идеята е, че щом тази изба се обяви за невъзвръщаема, тя се купува на безценица, обясни той.
Много често вече се говори за медиен монопол на Василев, но аз смятам, че това е монопол на Пеевски. Ще видите, че полиция няма да влезе в тези медии, защото са собственост именно на Делян Пеевски, допълни той.
Парите на КТБ в момента са в няколко вестника. Тези средства не се връщат. Пеевски днес пак е силен, категоричен беше Бакалов. Той не е официален собственик на нито един вестник, но фактът е, че на техните страници няма нито една дума за него. Това са медии като „Уикенд“, „Телеграф“, „Монитор“.
Защо една нова печатница спря работа след фалита на КТБ, а всички издания излизат от печатницата на „Труд“ и „24 часа“. Тя е на 20 години. Новата печатница ще се продаде на търг, а парите ще се върнат на държавата, допълни той.
Ние приехме сумата от 100 хил. евро от фонда за обезпечаване. Това е страшно много за нашата страна. Трябва да се намали наполовина. Ако сумата беше по-ниска, съобразена с нашите условия, нямаше да се стигне до тук, подчерта той. Парите ще си ги вземе държавата, независимо дали имоти като тази печатница, например, ще се продадат или не. Кой има нужда от печатница у нас, попита Бакалов. Тя ще бъде продадена на тройно по ниска цена.
25 години у нас основният проблем е, че всички политици измислят закони, чрез които да крадат, заяви в заключение той.
Тези, които имат депозити в банката, плащат тази огромна дупка, заяви от своя страна икономистът Владимир Каролев. Фондът за гарантиране на депозитите се формира от парите на всички банки у нас. Тези пари трябва да се върнат в държавата. Дори с малка доходност, така че проблем за данъкоплатеца няма. Ясно е, че ако имаш кредити и не можеш да си ги плащаш, банката изпраща съдия-изпълнител, който ще запорира имуществото на длъжника. Тук случаят е същият, обясни той.
Няма как, ако си връщаш заема, някой да дойде и да ти разпродава имуществото.
Съдия-изпълнител от името на КТБ може да влезе само там, където фирмата е взела кредит от банката, а не от друго място, допълни той.
Например, фирма КТБ дава кредит на фирма АБС. Ако АБС няма активи, то този кредит е невъзвръщаем.
Не вярвам да няма обезпечения по всички кредити, каза още Каролев. Примерно, някоя от фирмите е дала пари, за да се построи винарната. Тя има обезпечение.
Ясно е, че тези неработещи фирми ще бъдат продадени на много по-ниска цена. Това е така именно защото са неработещи. Едно работещо предприятие струва повече.
Не знам кой би купил ТВ7, подчерта той. Както разбрахме тя е поддържана изкуствено, тя не е печелила пари.