София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Конфликтът Цветанов-Радев продължава

Цветанов обвини президента в непрозрачно финансирана кампания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания”, това каза пред бТВ председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов, визирайки празненствата за 3 март с участието на руския патриарх Кирил.

Цветанов обвини държавния глава, че президентската му кампания е непрозрачно финансирана. „Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията, която действително трябва да бъде осветлена и да видим на каква база БСП за взели решението да номинират Радев за президент. Не остават съмнения, че той е зависим от други държави”, категоричен е той.

"Всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов", така президентът Румен Радев отговори на Цветанов пред журналисти в Монтана. Държавният глава каза още, че не търси конфликт, а винаги сътрудничество в името на България.

По думите на Цветан Цветанов обаче, президентът гледа на Изток и саботира процеса за модернизация на армията в България.

От своя страна президентът каза, че най-сетне трябва да започне реално да се работи за въоръжените ни сили. "Виждате каква е обстановката, виждате как средата за сигурност се усложнява непрекъснато. По Конституция Въоръжените сили са основният гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната. Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници", посочи президентът.

Вчера, след проведения КСНС в Президентството, между Цветанов и Радев избухна пореден задочен спор. Лидерът на ПГ на ГЕРБ твърди, че предложеното от президентството становище на КСНС е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО. От „Дондуков 2” определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището.

"Винаги предлагам някакъв проект, който да съдържа основната теза, и призовавам за следното - търся винаги консенсус. Ако някой има някакви притеснения, да ги сподели. Ще ги приемем. Ако някой има някакви други предложения, да ги сподели. Ще ги приемем. Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация. Нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас", заяви Румен Радев.