София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ 22 ПЪТИ

КОЙ ЩЕ ПЕЧАТА БЮЛЕТИНИТЕ ЗА МЕСТНИЯ ВОТ?

9 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Управляващите имаха цяла една година да променят изборното законодателство. Те имат конституционно мнозинство, ами нека си го променят. Аз стоя зад моята отговорност с подписа си. Това заяви Мая Манолова, депутат от парламентарната група на БСП-Лява България в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ, в коментара си относно отговорността, която „хвърлят“ върху нея управляващите и инициираните от нея промени в изборното законодателство. "Имаше желание от тяхна страна да променят кодекса, но никой от тях не написа нито ред", добави тя.

Волята, силата е в ръцете на гражданите. Затова не могат да се примирят хора като Цветан Цветанов. Във всяка кандидатска листа, всеки може да стане от последен - първи, ако избирателят използва правото си на преференция.

Вчера управляващите заявиха, че не са в състояние да отпечатат бюлетините за местния вот. Те предложиха те да се печатат на територията на всяка печатница. Това ще повтори Костинбродската афера и то 22 пъти, категорична беше Манолова. Велизар Енчев твърди, че има вероятност за извършване на подобен механизъм. Асен Агов пък потвърди, че на завършващите от едно от училищата са раздавани бюлетини, с попълнено кръстче за една определена партия.

Навсякъде по света има контрол при печатането на бюлетините. Те се печатат като ценни книжа, добави депутатът от БСП.

Имам снимка на бюлетини, пазени в кметската управа от май до декември месец миналата година. Имам информация, че е имало бюлетини, предназначени за изкривяване на вота. Тези бюлетини, с които разполагам са от костинбродските. Този път ще обявя всичко, което знам пред медиите, а не пред Прокуратурата, уточни Манолова. Тези бюлетини са около 50 000. Не искам да назовавам нито хора, нито управници, защото все още правя разследване по случая.

Цвета Караянчева от партия ГЕРБ се включи в ефира на БТВ и предаването „Тази сутрин“, за да опровергае казаното от Мая Манолова. Тя каза, че Костинброд няма, а госпожа Манолова говори глупости.

ГЕРБ създават истерия 5 месеца преди изборите, включи се отново Манолова. Причината е, че няма да успеят да отпечатат бюлетините. Трябва да има абсолютен контрол. Бюлетините трябва да се печатат като ценни книжа, иначе всеки ще може да манипулира вота на избирателите.

Попитайте г-жа Кунева дали тя знае за изнесени бюлетини в Кюстендил. Тя също има подобна информация, призова Манолова и подчерта, че партия ГЕРБ са имали 1 година да променят изборния кодекс.

Манолова коментира и готвените реформи в съдебната ни система. Тя заяви, че предложените промени в системата са едно „изгуби време“. Те искат да отложат промените във времето, да хвърлят прах в очите на българските граждани.