София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КУНЕВА ИСКА И ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО

ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ТРЯБВА ДА СМЕНИ НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

След като успя да вземе Министерството на образованието въпреки явната съпротива на останалата част от партиите в Реформаторския блок, тандемът Меглена Кунева-Даниел Вълчев се е прицелил в креслото на военния министър Николай Ненчев.

Лидерът на земеделците трупа все повече черни точки, след като причини трус в кабинета, а партията на Корман Исмаилов заплаши, че ще оттегли единствения си представител в кабинета – заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Наложи се премиерът Борисов да изглажда отношенията между реформаторите.

Сега Кунева смята да използва нежеланието на Ненчев да подпише анекса към коалиционното споразумение с ГЕРБ и да поиска оставката на военния министър, тъй като тово би означавало, че той не подкрепя коалиционния формат.

Вместо него начело на министерството ще бъде предложен бившият вицепремиер в правителството на Станишев Даниел Вълчев.

Повечето от партиите в Реформаторския блок също не желаят да подписват инициираното от Кунева допълнително споразумение с ГЕРБ.

Министерството на отбраната има над 1 милиард лева бюджет и се очаква парите да нараснат предвид усложнената международна обстановка и необходимостта армията да поеме охраната на границата.