София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛАЗАРОВ: КЪНЕВ, ИВАНОВ И АТАНАСОВ „КЛАТЯТ“ ДЪРЖАВАТА

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ: ДЕЛОТО „ЧЕРВЕИ“ Е БУТАФОРИЯ И ФАЛШИВ БАЛОН

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

"Радан Кънев, министърът на правосъдието Христо Иванов и депутатът Атанас Атанасов "клатят" държавата"."Това заяви бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в съда. Той се яви като свидетел по делото „Червеи“. В залата той беше категоричен, че ДСБ са оказали политически натиск върху него, за да бъде свален от поста, който е заемал по време на скандалната разработка със СРС-та.
Лазаров беше категоричен, че през 2013-2014 г. когато той е бил на длъжността в МВР, не е разписвал никакви разрешения за използването на СРС-та.
Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пък беше категоричен, че т.нар. мегадело „Червеи“ е надуто умишлено като балон.
Йовчев беше разпитван в съдебната зала повече от 40 минути. Той обясни пред адвокати, прокурори и магистрати, че по времето когато е бил на власт, до него са достигали два сигнала в устен вид от служители на сектора, че са били използвани лични данни, предоставяни на банки, които да ги използват за проверка. Целта – установяване дали клиентите на финансовата институция са криминално проявени. Другият от сигналите е от шефа на Държавна агенция „Технически операции“(ДАТО) Цветан Китов затова, че служители на МВР са извършвали нерегламентиран достъп до информационните системи в структурата.