София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Мая Манолова: КЕВР не работи в интерес на гражданите

Големите се уговарят колко ще плащат малките

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за обсъждане на доклад за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г. Пред сградата се бяха събрали протестиращи, които изразиха мнение, че водата не трябва да поскъпва.

„Не беше отразено досегашното противно мнение на много от гражданите в София специално и на Столичен общински съвет. Нашият аргумент е преди да се проведе обществено обсъждане с гражданите, което не е направено и преди да се изчака изходът на делото, КЕВР да не увеличава цените на водата ", каза Борис Цветков, общински съветник в СОС.
За по-ниска цена на водата настоя Омбудсманът Мая Манолова.

Тя съобщи, че има повече от 30 жалби от различни населени места заради драстичното поскъпване на водата.

„КЕВР трябва да преценява в интерес на гражданите, а не да се договаря с монополистите зад гърба на гражданите“, заяви Манолова.

Омбудсманът съобщи, че има проблем и с нормативната уредба,която казва, че цената на една територия е еднаква, но това не е така.

"Проблем е и фактът, че тези актове не подлежат на обжалване, което сериозно мисля да атакувам в КС. Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват. Регулаторът си определя в интерес на монополистите, гражданите си плащат и нямат възможност да обжалват", обясни Манолова.

По време на заседанието бе съобщено, че на 15 декември ще се проведе закрито заседание, на което ще се обсъди изменението на цените на ВиК услугите в 15 населени места.