София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МАКЕДОНСКИЯТ ГЕРБ Е КРАДЕН ОТ СОЗОПОЛ?

НАШАТА ЗВЕЗДА Е С ВЕК ПО-СТАРА ОТ ТАЗИ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Директорът на НИМ Божидар Димитров заяви, че община Созопол може да осъди Македония за неправомерно ползване на древен паметник. Поводът е намерената при археологически разкопки в Созопол находка – оловен букраний.

Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят в края на 5 в. пр. Хр. Амулетът – букраний от Аполония Понтика/така се е наричал Созопол в тази епоха/ е точно от това време. Новооткритият созополски амулет се отличава с това, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб на днешна Македония.
Божидар Димитров каза още, че тази звезда е лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. Според него тя е открадната от Филип Македонски при пребиваването му в Аполония Понтика.
Директорът на НИМ каза, че кметът на Созопол трябва да потърси правата на града, тъй като не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение.