София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

МЕГЛЕНА КУНЕВА И ДИАН СТАМАТОВ ПРЕДСТАВЯТ НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА ЩЕ СЕ УЧИ ПО ДВА ПРЕДМЕТА

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Министърът на образованието Меглена Кунева, заедно с зам.-министъра на образованието Диан Стаматов, представиха новите учебни програми за 2-и, 6-и и 8-и клас на дискусия във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ в София.
„Даваш ли даваш, Балканджи Йово“ и „Крали Марко“ ще се изучават в шести клас по история, съобщи Диан Стаматов. Двете фолклорни произведения ще са свързани и с междупредметни връзки, което всъщност е промяната в новата учебна програма. В шести клас ще се изучават и възрожденските тестове, сред които „Къде си вярна ти любов народна“. В седми клас в часовете по литература ще се учи „Стани, стани, юнак Балкански“, а в осми пък ще има откъси за Богородица и Исус, както и сонети на Шекспир. Единствената промяна с първоначалния вариант на програмите е „История славянобългарска“, която ще присъства на четири места – литература в девети клас и история в седми, осми и десети клас, допълни още зам.-министърът. Министерството е предвидило олекотяване на програмата за учебното съдържание, като 60% от учебните програми ще са за ново съдържание, а останалото за контролни, преговор и затвърждаване. Относно замяната на турско робство със съжителство, османско владичество си остава терминът в програмите по история, а робство и съжителство са термини по литература, допълни още Стаматов.