София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Мей приветства срещата между Путин и Тръмп

Призова лидерите от НАТО за твърда позиция към Русия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза ​​Мей приветства предстоящата среща на върха на руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп, като отбеляза, че този диалог е способен да намали нивото на конфронтация. Мей каза това на работна вечеря в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Срещата между лидерите на САЩ и Русия е насрочена за 16 юли в Хелзинки.

"Приветствам предстоящата среща на президента Тръмп с президента Путин: отворените канали за комуникация между САЩ и Русия са ключът към управлението на рисковете от конфронтация", коментира Мей.

"Нашата дългосрочна цел е конструктивните отношения с Москва и ако искаме да успеем в това, трябва да продължим да работим отделно и като съюз", каза тя.

В същото време британският премиер призова колегите си в Северноатлантическия алианс да изградят отношения с Москва от силна позиция.

"Когато си взаимодействаме с Русия, трябва да направим това от позицията на единство и сила, да дадем надежда за по-добро бъдеще, но и ясно и безспорно информираме Русия къде трябва да промени поведението си, за съюзът да стане реалност. Докато Русия упорито продължава усилията си да подкопае нашите интереси и ценности, трябва да продължим да ги ограничаваме и да се противопоставяме ", каза тя.

Британският премиер спомена и случая в английския град Солсбъри от началото на март, при който бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Мей  твърди, че случилото се е "един пример за нарастващо незачитане на нормите и законите".