София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

МЛАДЕЖИТЕ НЕ СА МОТИВИРАНИ ДА РАБОТЯТ ЗАРАДИ НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ

БИЗНЕСЪТ ИМА ГОТОВНОСТ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Младите хора не са мотивирани да започнат работа заради ниското заплащане, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на кръгла маса на тема „Младежката заетост – предизвикателства и решения“.
В България безработицата сред младите хора е около средните европейски равнища, допълни Калфин. Според него тя не е проблем, свързан с икономиката и трябва да се разрешават структурни схеми, които са свързани с нея.
Калфин подчерта, че 13% от фирмите са завили, че са в готовност да разкрият нови работни места.
60% от работодателите са на мнение, че знанията, които са получили младежите в училище не са достатъчни за започване на работа. Според тях половината от постъпилите при тях на работа не са способни да носят отговорност, а над 40% от назначените не могат да работят в екип. 50% от работодателите се нуждаят от работници, които имат средно-специално образование, поясни Ивайло Калфин.
18% от работодателите търсят висшисти, а 12% търсят хора с основно образование.
Бизнесът е притеснен, че младежите желаят да бъдат чиновници. Частният сектор не е толкова привлекателен, колкото държавната служба, тъй като заплащането е по-голямо. Това заяви Божидар Данев от БСК. Той е на мнение, че това деформира ценностната система на младите хора.
В България се предлагат качествени работни места, но липсват младежи, които да работят. По думите на Данев те имат необходимите знания, но нямат умения и компетентности.
Младите българи са на мнение, че заплащането в страната ни е много ниско. Проблемът с безработицата се задълбочавал и заради наплива на висшисти, а броят на хората със средно и средно-специално образование намалявал. Божидар Данев коментира, че икономиката е започнала да търси служители със средно равнище.
Друг основен проблем се оказва, че повечето висшисти са в специалности, като икономия, право, социални науки, които не са нужни на пазара на труда. Липсват математици и няма инженери, заяви представителят на БСК.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи тревожната статистика, че 200 души на ден през последните седем години са напуснали страната ни.