София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАРОДЪТ СРЕЩУ ВЛАСТТА: Протести в цялата страна

Очакват се блокади на главни пътни артерии

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Протести в цялата страна са организирани за днешния неделен ден. Недоволни граждани настояват за промяна на цялостния политически модел в България.

За София са планирани четири демонстрации. Паралелно с този на майките на деца с увреждания, ще се проведат още две с искане за оставката на правителството и една за свобода на вероизповеданието.

Очаква се демонстрациите да затруднят движението в центъра на града.

От рано сутринта жителите на Хасково също се събраха в центъра на града за предстоящия протест. Те са недоволни от високите цени на горивата и ниските доходи. Протестното шествие ще премине по улиците на Хасково и ще стигне до магистрала „Марица”, където ще се слее с втори голям лъч - недоволните от Димитровград. След това множеството заедно ще поеме към Свиленград.

Там протестните действия ще продължат с обиколка на града. Предвижда се да стигнат на няколко километра от гръцката граница. Очакванията са пътят за Гърция да бъде затворен.

Мащабни протести днес се очакват и в цялата Благоевградска област.

За 12 часа е обявен протестът на жителите на община Разлог. Отделно от това има и заявен митинг, който пък ще е срещу социалната несправедливост. Очаква се пътят в района на двете общини да бъде блокиран на две места.

Жителите на Гоце Делчев и околните населени места ще излязат на улицата по същото време.

Неделя е ден на недоволство и за Сандански и Петрич. Вероятно ще има опит за блокиране на движението на ГКПП-Кулата.

В Благоевград голям протест е обявен за понеделник. Но има призиви за шествие и блокада на главен път Е-79 и за днес.