София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАЗОВАХА СТРАНАТА С НАЙ-ПИЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ

"НАЙ-ТРЕЗВЕНАТА" СТРАНА Е ИНДОНЕЗИЯ

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад с данни за консумацията на алкохол в различни страни по света, съобщава The Independent.

За анализ на информацията са били взети данни за 2013 година, които след това са били сравнени с подобни данни за 2000 година. По този начин, икономистите са били в състояние да изследват динамиката на потреблението на алкохол в различни страни по света. Техниката е проста. За изследването се взимат официалните статистики за продадения алкохол, които след това се разделят на броя на жителите над 15 години. В резултат за "най-пиеща страна" от ОИСР обявиха - Литва. Там на всеки един жител на година се падат средно по 14 литра алкохол за консумация.
На следващите места, в низходящ ред следват - Австрия, Естония и Чехия, където средният годишен жител консумира 11-12 литра алкохол. Русия заема чак петото място в класацията - едно по-надолу, отколкото в подобно проучване на Световната здравна организация. Списъкът завършва с Индия и Турция, където консумират от един до три литра алкохол годишно на човек. И като “най-трезвена страна“ е призната Индонезия, където ставката е близо до нула.
Въпреки това, авторите на доклада посочват, че в някои страни има ограничения заради традиционни религиозни причини. В сравнение с 2000 г. изследването показва, че по-голямата част от консумацията на алкохол остава приблизително същото ниво. Изключение правят само Полша и Литва, където показателите са се увеличили.

Източник:  rg.ru