София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Немска автомобилна компания разширява производството си у нас

България се превръща в основен производствен център

7 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – немската “MAHLE”, планира ново разширение на производството си в България. С него страната ни ще се превърне в един от основните ѝ производствени центрове. Това стана ясно на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна.

На срещата присъстваха и Кай Люке, ръководител на направление Външни отношения на “MAHLE” и Томас Шулте, президент и главен изпълнителен директор на дъщерната им компания “BHTC”. MAHLE има годишен оборот от 12,3 милиарда евро, а за нея работят 77 000 служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центрове по света.

В момента в България оперира дъщерното им дружество BHTC, което е ситуирано в индустриална зона Божурище. Към момента в него работят 400 човека като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години, стана ясно по време на срещата. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

Заместник-министър Манолев представи и мерките за намаляване на административната тежест от страна на правителството и насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.