София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

„Обединена българска банка“ с нов собственик

ОББ, СИБАНК, ДЗИ и „Интерлийз“ под шапката на белгийската KBC

7 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Белгийската финансова група KBC е новият собственик на „Обединена българска банка“ и лизинговата компания „Интерлийз“. Цената по сделката е 610 милиона евро.

ОББ и „Интерлийз“ бяха собственост на Националната банка на Гърция. Продажбата им е част от плановете за преструктуриране на гръцката банка. Целта е да се повиши капиталовата й позиция.

У нас белгийската финансова група KBC притежават също СИБАНК и ДЗИ. С придобиването на ОББ и „Интерлийз“ тя ще може да предлага на българските си клиенти пълната гама от финансови услуги.

„Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и залиси настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика.“ Такова е становището на Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и кънтри мениджър на KBC Груп за България.

„Уверени сме, че съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще имат положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло.“ Това заяви главният изпълнителен директор на бизнес звено „Международни пазари“ в KBC Груп Люк Попелиер.

ОББ е четвъртата по големина банка в България. Тя обслужва около 875 хиляди клиенти. СИБАНК е на девето място по общи активи, а клиентите й са 240 хиляди.