Гледай
на живо

ОБЯВИХА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В ПЛЕВЕН

УЧИЛИЩАТА ЗАТВАРЯТ ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО ПЕТЪК

Обявена е грипна епидемия в Плевен и региона. Учениците излизат във ваканция през цялата следваща седмица - от понеделник до петък.
Това беше обявено от РЗИ-Плевен. Съобщението гласи следното: „Предвид очакваното достигане на епидемично ниво на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания за област Плевен и решение на Областната оперативна група, директорът на РЗИ – Плевен обявява епидемична обстановка по отношение на грип и ОРЗ на територията на област Плевен, считано от 26 януари – понеделник, с прекратяване на учебните занятия в училищата в област Плевен, считано от 26 до 30 януари."
Детските заведения ще работят със „засилен филтър“. Ограничават се масовите и обществени мероприятия. В болниците се спират плановите операции. Разширява се легловият капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения. Преустановяват се свижданията и се засилват мерките  за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен.

Най-голяма е заболяемостта във възрастовата група от новородените до 4-годишните, следвана от 5-14-годишните и 15-29-годишните.

Здравните власти настояват болните да се обслужват по домовете. От досега взетите 6 проби от заболели не е изолиран грипен вирус, но са многообразни острите респираторни заболявания. Нови три проби тепърва ще се изследват в София.