София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Обвиненият в блудство остава зад решетките

Той отрича вината си

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Тридесет и тригодишният Валентин Асенов, който беше задържан по обвинение за блудство с първокласнички в тоалетната на  столичното 17-то училище „Дамян Груев“ остава зад решетките на този етап, след като Софийският градски постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
 
Делото се гледа при закрити врата, за да се запази анонимността на лицата на възраст под 14 години, тъй като те се намират под закрилата на Закона за защита на детето.
 
Навлизане в съдебната зала обвиняемият запази пълно мълчание, отказвайки да отговаря на журналистически въпроси.
 
Вътре той обясни, че не е нападнал 7-годишните момичета, а те го провокирали, любопитствайки какво прави в тоалетната.
 
В залата присъстваше сестрата му, която бе категорична, че обвиненията срещу брат й не са верни. „Той просто е отишъл по малка нужда, а не при децата. Валентин е бит в полицията и е бил принуден да каже всичко това. Той организира спортни събития и всички в Перник го познават. Ако беше такъв, мислите ли, че нямаше да се разбере?“, коментира още тя.
 
По време на снемане самоличността на обвиняемия стана ясно, че той  е роден през 1984 г. в София, но отдавна живее в Перник. Има висше образование - бакалавърска степен в НСА, като треньор по бокс, а също и незавършено такова по педагогика, защото голямата му мечта била да стане учител по физкултура.
 
Заради допуснати грешки в писмените си обяснения, в които  е написал „клуч“, вместо „ключ“,  „висшу“, вместо „висше“ и автомобил с „ф“, съдията се усъмни в образоваността на подсъдимия.
 
Обвиняемият е неженен и живее сам в Перник. От седем месеца работи като шофьор във фирма за производство и дистрибуция на хляб.
Адвокатът му Петър Георгиев заяви, че ще обжалват мярката за постоянно задържане под стража. Това ще се случи на 29 май.
 
Защитникът добави, че клиентът му е отрекъл пред него да е извършвал блудствени действия. Първоначално обаче е признал, защото е бил подложен на електрошок и побой в полицията. Асенов обаче не си извадил медицинско.