Гледай
на живо

Опасност от Зика дебне и в Югоизточна Азия

Препоръчва се на бременните жени да отложат пътуванията си за там

Опасност от Зика дебне и в Югоизточна Азия Опасност от заразният вирус Зика се появи в 11 страни в Югоизточна Азия. Американският Център за пре... thumbnail text

Опасност от заразният вирус Зика се появи в 11 страни в Югоизточна Азия. Американският Център за превенция и контрол на заболяванията предупреди бременните жени да отложат пътуванията си, предаде Ройтерс.

Това са Бруней, Мианма, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Малдивите, Филипините, Тайланд, Източен Тимор и Виетнам.

Междувременно беше съобщено, че 70-годишен американец, починал през юни, след като се е заразил с вируса по време на пътуване в Мексико, може да е прехвърлил заразата на сина си чрез сълзите или потта си. Според учените това би било прецедент в историята на заболяването в световен мащаб. Всички познати пътища до момента за предаване на Зика, сред които най-общия - ухапване от инфектиран комар - са били отхвърлени от учените.

Малко по-късно тайландските власти потвърдиха първи два случая на микроцефалия у новородени след като майките са били заразени с вируса. Това са първите подобни случаи в Югоизточна Азия, заявиха от Световната здравна организация.