Гледай
на живо

Оперираха от рак на матката бременна жена

Лекарите са извършили рядка животоспасяваща операция

Лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха рядка животоспасяваща операция. Те спасиха живота бременна жена, която оперираха от рак на маточната шийка във втори стадий. Новината съобщи д-р Христина Иванчева, завеждаща отделението по гинекология към клиниката, информираха от лечебното заведение.

Комбинацията от тежката патология с бременност е състояние, което се среща при една на всеки 2000 жени, подчерта д-р Иванчева и допълни, че в настоящия случай става дума за 26-годишна жена от Пазарджик, бременна в 4-и лунарен месец, която преди 10-ина дни е приета с тежък кръвоизлив.

След като е установена причината е направена биопсия. Междувременно, преди операцията, на жената непрекъснато са правени кръвопреливания, заради огромната кръвозагуба. Прекъсването на бременноста и операцията са извършени на един етап.

Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, което в тази ситуация означава и загуба на два човешки живота, обясняват лекарите. В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние и с коригирана тежка анемия заради кръвозагубата.