София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Отлага се втория тур на президентските избори в Австрия

Правителството реши да измести датата за 27-и ноември или 4-и декември

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Провеждането на втори тур на президентските избори в Австрия се отлага. Това съобщи министърът на вътрешните работи на страната Волфганг Соботка.

Вотът трябваше да се състои на 2-и октомври, но правителството взе решение да го отложи за 27-и ноември или 4-и декември.

Министърът се извини на всички избиратели, които вече са гласували по пощата, както и на двамата претенденти за поста - Александър ван дер Белен и Норберт Хофер.

Отлагането на изборите заради технически проблем, свързан с разлепващи се пликове, е прецедент в Австрия, който ще наложи и промяна на законодателството, тъй като във възможно най-кратък срок трябва да бъде приет съответен закон, позволяващ отлагане на повторното провеждане на балотажа.

Друг проблем, който трябва да бъде решен, е по какъв начин да бъдат изготвени изборните списъци, защото законът предвижда да се ползват списъците от първия тур, но след като окончателното гласуване става над половин година по-късно, е логично те да се актуализират.

Според статистически данни междувременно са починали около 34 000 избиратели, а много младежи са получили право на глас.

Федералната криминална служба проверява случая с незалепващите пликове, но засега няма данни за съзнателно саботиране на изборите. На държавната печатница ще бъде възложено производството на пликове от стар тип, при които се очаква да няма проблеми.