София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Партии внасят утре в енергийното министерство заявление за достъп до обществена информация

Поводът за писмото е посещението на делегацията ни в Япония

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Заявление за достъп до обществена информация ще изпратят утре партия АБВ и Движение „Гергьовден“. Това обявиха заместник-председателят на АБВ Румен Петков и председателят на Движение „Гергьовден“ Драгомир Стефанов“ по време на пресконференция.

Причината за заявлението е посещението на делегация от министерство на енергетиката в Япония, проведените там преговори и подписани протоколи. Заявлението ще бъде адресирано до министърът на енергетиката Теменужка Петкова, а копие от него ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов.

По думите на Стефанов и Петков протоколите показват, че вече са започнали определени действия и от Министерството на енергетиката трябва да кажат дали има проведена процедура по Закона за обществените поръчки за изпълнение на тези дейности и ако няма, защо.

От АБВ и "Гергьовден" ще поискат и информация за кредита, който Български енергиен холдинг изтегли с основна мотивация да се плати на американските Марици, натрупано в годините задължение. По думите на Румен Петков ще бъде поискана информация как е избрана банката или банките, на базата на какви критерии, на какви условия е трябвало да отговарят кредитодателите, какви са разходите по този кредит. Трябва да се зададе и въпрос утвърждавала ли е министър Петкова специални протоколи, с които са поети конкретни ангажименти.

От АБВ и Гергьовден ще поискат информация и за участниците в делегацията - кой в какво качество е там, като специално внимание обръщат на участието на енергийния експерт Стефан Гамизов в тази делегация.

АБВ и "Гергьовден" искат и информация за начина на управление на процесите с проекта "Белене".Ще поискат информация докога "Атомстройекспорт" е бил на площадката в "Белене", какви са парите, начислявани за това, че е стопанисвал практически площадката и какви пари на тази база са натрупвани като бъдеща задлъжнялост на Националната електрическа компания.