Гледай
на живо

Президентът на Македония: Договорът с България е компромис

Лидерите от региона да внимават с популизма, призова Иванов

Президентът на Македония: Договорът с България е компромис Договорът за приятелство и добросъседство между Македония и България е резултат на компромиси, които... thumbnail text

Договорът за приятелство и добросъседство между Македония и България е резултат на компромиси, които не могат да задоволят всеки, каза македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение към нацията, цитиран от БГНЕС.
"За да бъде постигната целта, този договор трябва да бъде гледан от аспекта на бъдещето, а не на миналото. Този договор за общата история на двете държави и техните народи се отнася до периода от признаването на република Македония от страна на Република България през 1992 г. Призовавам двете правителства да допринесат за постигане целта на договора“, каза Георге Иванов. Държавният глава е на мнение, че договорът е създал атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество между църквите в двете държави.
Според Иванов отново се е появил популизмът с негативно влияние върху добросъседските отношения и напомни, че лидерите от региона трябва да извлекат поука от всичко това. В този контекст президентът спомена Тиранската платформа, която определи като популистка намеса във вътрешните работи на Македония, поради която политическата криза премина в конституционна. Иванов даде и примери за отношенията с Косово и със Сърбия.
Македонският държавен глава Георге Иванов призова лидерите от региона внимателно да премерват всяка своя дума, допълва БГНЕС.