София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Приключиха консултациите при президента

Последни на „Дондуков“ 2 бяха АБВ и „Атака“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

И днес продължиха консултациите при президента Росен Плевнелиев. На „Дондуков“ 2 дойдоха парламентарните групи на АБВ и „Атака“. Те са и последните парламентарно представени партии, с които държавният глава проведе разговор в опит да състави правителство в рамките на това Народно събрание.

Становището на АБВ е, че е този парламент не може да излъчи правителство при декларацията на три от политическите сили ГЕРБ, БСП и ДПС че няма да подкрепят и няма да участват в изграждането на нов кабинет. Всичко останало е PR мероприятие, заяви Румен Петков.

"Редно е да се премине незабавно към структурирането на служебния кабинет. Би било много лош знак, ако след встъпването си в длъжност новоизбран президент смени назначеното сега служебно правителство. Това са неща, които трябва да се отработят предварително, за да не се стигне до нагнетяване на напрежение.
Би било грешка приемането на нова изборна уредба, това ще обърка изборите", категоричен беше Петков.

Като прогноза за провеждането на предсрочните парламентарни избори Петков посочи: "Краят на март, началото на април ще е периодът, в който ще се проведат предсрочни избори. Не подкрепяме бюджета, поради това убеждение, че следващото Народно събрание може да се изправи пред необходимостта една от първите законодателни промени, които ще оравида прави да е промяна на закона за републиканския бюджет. Но ние ще продължим да настояваме за промени, свързани с отбраната и въоръжените сили, за безплатни детски градини и редици други решения, които са конструктивни и няма да доведат до излишно напрежение. Ние имаме своя собствена политика, която продължаваме да следваме"

След АБВ на консултация при президента отидоха и представителите на „Атака“.
Според лидера на партията Волен Сидеров Народното събрание може да излъчи ново правителство, ако поиска.

"Сметките са въпрос на преосмисляне на прекалено бързите и нервни реакции на по-големите политически сили. Видях, че те избързаха с едни заклинания едва ли не. Не мога да разбера толкова ли ги е страх от „Обединените патриоти“, защото взехме един много хубав резултат. Виждам как първата и втората политическа сила някак си избързват да кажат, че този парламент се е изчерпал и няма никаква възможност“, коментира лидерът на "Атака".

Сидеров посочи, че следващият вторник ще е важен, защото тогава президентът Плевнелиев ще се опита да убеди парламента да не разпуска това Народно събрание и да се положат всички усилия за съставяне на нов кабинет.

„В какъв състав, с какъв министър-председател, нека това да се реши на КСНС. С ПФ вече действаме като единна политическа сила. Имаме единството и консултациите между нас. Да искаш малко да увеличиш поне най-ниската пенсия не е популизъм, популизъм е да отидеш днес в 16.00 часа да угодиш на едни свръхпопулисти, които хвърлиха една бомбичка в политическата атмосфера. Говоря за промяната на избирателната система. Тя, така, както се иска от този невалиден антиконституционен референдум, ще доведе до парламент пълен с наркотрафиканти, криминални босове и какви ли още не типове. Ако някой има смелостта да промени системата в този вид, в който я предлагат провокаторите от едно шоу, защото те са провокатори, не са истински загрижени за хората. Ако са загрижени, да влязат в политиката, само че ги е страх. В тяхна угода популистки днес ГЕРБ и БСП в комбина ли играят вече?“, добави още Сидеров.

Това беше и последният ден на консултации при президента, след оставката на правителството. До момента разговорите показаха, че и ГЕРБ и БСП са против опитите за сформиране на кабинет в рамките на настоящия парламент. Патриотите обаче са готови да вземат третия мандат и да съставят експертно правителство с подкрепата на останалите партии. Около такава хипотеза се обединиха и от Българския демократичен център. ГЕРБ и Бойко Борисов обаче са категорични, че няма да участват и са против. От БСП също обявиха, че ще върнат мандат, ако им бъде връчен.

Вероятно още следващата седмица президентът ще започне да връчването на проучвателните мандати за съставяне на кабинет.