София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Референдумът на Слави Трифонов вероятно ще бъде през юли или август

Правната комисия на Народното събрание прие промени в Изборния кодекс

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Референдумът, организиран от Слави Трифонов, вероятно няма да се проведе заедно с президентските избори през есента, каквито предварителни нагласи имаше. Правната комисия в Народното събрание прие промяна в закона, внесена от ГЕРБ, с която се отменя правилото обществени допитвания, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се провеждат в годината на инициативата им.

Обсъждането на Изборния кодекс продължи до среднощ. Промените бяха приети с гласовете на ГЕРБ и Патриотичния фронт. Реформаторите бяха против, а АБВ и БДЦ се въздържаха от гласуване.

Според някои от депутатите референдумът трябва да се проведе до три месеца след внасянето му в Народното събрание, което значи, че вероятно ще се гласува през юли или август.

За референдума се подписаха над 670 000 души. Проверката установи, че над 100 000 подписа са нередовни, но въпреки това подписката има необходимия минимум, за да задължи Народното събрание да насрочи допитването.

Въпросите, по които избирателите трябва да се произнесат, са дали да има мажоритарна избирателна система, да се намали ли броят на депутатите на 120, да има ли задължително и дистанционно гласуване, да бъде ли намалена субсидията за партиите и да се избират ли полицейските началници.