София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Румен Гечев: България не трябва да бърза за еврото

Според него Еврозоната е пред разпад

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Румен Гечев, депутат от БСП в 43-ото Народно събрание, ще води листата на партията на изборите в Плевен. Това съобщи самият той в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ и изрази надежда, че досегашната председателка на Народното събрание ще води листата на ГЕРБ.

Според Румен Гечев българската икономика расте по-бързо от средното, но това не е достатъчно. Той припомни, че по време на Тройната коалиция българската икономика е растяла двойно по-бързо.

Гечев каза още, че през двата мандата на Бойко Борисов външният дълг на България е нараснал двойно. Той коментира, че е важно дали растежът идва вследствие на икономическо развитие или се дължи на заем.

Според него бившият министър на финансите Владислав Горанов е признал, че правителството е усвоило 10 милиарда от разрешения от парламента заем от 16 милиарда лева.

Ако ние вървим в тази посока, ще стигнем до Гърция, коментира Румен Гечев.

Според политика трябва да се разчита на вътрешни ресурси, а ако се разчита на външни ресурси, те трябва да идват не като заеми, а като инвестиции.

Гечев каза още, че България не трябва да бърза с влизането в Еврозоната, доколкото множество страни от ЕС все още изчакват. Според него Нобелови лауерати твърдят, че Еврозоната е пред разпад.

Той посочи, че с влизането в ЕС България е твърдо последна по всички показатели и дори Румъния ни е изпреварила с много.

Политикът каза още, че в предизборната програма на ГЕРБ за предходните избори в икономическата част няма никакви числа, а само пожелания.

Той коментира, че предизборната програма на БСП все още се работи, но ще бъде представена на разбираем език и с ясни разчети за разходите и политиките. Гечев каза, че инвестиционният фонд, създаден по времето на Пламен Орешарски е бил стъпка в правилната посока и че това е подходът, който използва ЕС чрез плана „Юнкер“.

Най-добрата социална политика е инвестиции и работни места, заключи политикът.