София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Румен Радев: Тенденцията за напускане на ЕС може да се разпространи

Новоизбраният български президент говори пред Financial Times

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новоизбраният президент на България Румен Радев заявява пред Financial Times, че първите му международни визити ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва. В опит да успокои ЕС и Запада, че ще бъде проруски настроен, Радев заявява, че никога не е бил в руската столица и че България ще работи със съюзниците си от ЕС и НАТО, за да докаже, че е лоялен и предсказуем партньор.

Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални способности, да бъде лоялен и предсказуем партньор“, казва Радев.

Financial Times обаче отбелязва, че новият президент на България се застъпва за подобряване на отношенията между Запада и Русия, тъй като те са изправени пред общи заплахи – тероризъм и ислямски фундаментализъм, които изискват координирани усилия.

Изданието обаче припомня, че руското влияние в България е силно, а в миналото страната е наричана 16-а съветска република. Около 20 % от българската икономика е под контрола на руснаците, а страната зависи почти изцяло от Русия за доставките на газ и петрол, припомня Financial Times.

Изданието цитира бившия посланик в Москва Илиян Василев, който казва, че Кремъл има приятели в почти всички български политически партии, а Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията посочва, че Русия финансира политически проекти, които работят за създаване на разделение в ЕС.

Новоизбраният президент Радев обаче уверява, че България ще остане проевропейски ориентирана.

„След Брекзит трябва да се работи за укрепване на доверието в институциите. Ако не го направим, тенденцията за напускане на ЕС може да се разпространи“, предупреждава новоизбраният български президент.